seven

Gräsmatta

Vi hjälper dig med gräsmattan!

Få en gräsmatta i toppklass med hjälp av oss. Vi har flera års erfarenhet och vet vad din gräsmatta kommer må allra bäst av.

Toppdressning 

Att toppdressa en gräsmatta betyder att du lägger ut material på gräsmattan så jämnt som möjligt. Detta gör vi för att gräsmattan ska hålla kvar fukt och även för att bättre kunna ta till sig näringen som du i fortsättningen applicerar på din gräsmatta. 

Vi använder oss utav Ecolawn Applicator när vi toppdressar. På våra sociala medier kan du se hur detta görs. 

Några fördelar med att toppdressa:

 • Bättre rotkvalitet
 • Får en mer torktålig gräsmatta 
 • Jämnar ut ojämnheter
 • Tar åt sig näring bättre
 • Gräsfrö gror bättre vid kontakt av toppdressjord/sand

Få din gräsmatta som ny igen

Gräsmatterenovering

En gräsmatterenovering innebär att man gör ett ingrepp på gräsmattan med olika maskiner för att den ska återhämta sig och bli tät igen. En varm sommar kan ha torkat ut gräsmattan eller har du kanske mossa och ogräs som har tagit över, oavsett så finns det möjligheter för dig att få en uppfräschad gräsmatta oavsett skick. Detta är ett betydligt billigare alternativ än att lägga om hela gräsmattan på nytt. 

 

Varje gräsmatta kräver olika åtgärder och har olika förutsättningar. Därför kommer vi ut på ett kostnadsfritt besök där vi gör en överblick på gräsmattan och kontrollerar vad den behöver för att bli frodig och grön igen. Efter att vi är klara med renoveringen av er gräsmatta går vi igenom med dig vad som behöver göras i fortsättningen för att gräsmattan ska hålla sig i bra skick. Vi skickar även med ett häfte med tips och information gällande skötseln av er gräsmatta.

 

Gräsmatterenovering är giltigt för RUT-avdrag.

Ge din gräsmatta en boost

Hjälpsådd

Hjälpsådd av din gräsmatta innebär att man sår in nya gräsfrön i en befintlig gräsmatta för att den ska bli tätare och skapa nya plantor. Vilket leder till en tätare och friskare gräsmatta som är mer motståndskraftig mot ogräs och mossa.

 

Vi använder oss av antingen en droppspridare som droppar ner gräsfröna i den befintliga gräsmattan. Men vi har även en hjälpsåddmaskin som först skära skåror i marken för att sedan droppa ner gräsfröna i skårorna. Detta underlättar för gräsfröet att gro. Fördelaktigt att köra på två olika håll.

 

Vi tillhandahåller gräsfrö från Barenbrug och utför inga arbeten med gräsfrö som kunder själva tillhandahåller. Genom vårt samarbete med Jordelit AB kan vi beställa hem vilket gräsfrö som man önskar. 

Att göra en

Vertikalskärning

Vertikalskärning är ett ingrepp som skär av gräsets vertikala utlöpare. Detta leder till att de delar sig och återigen kan skapa nya utlöpare och nya plantor bildas.

 

Dessutom när man vertikalskär så drar man upp gammalt dött gräs och organiskt material som ligger i profilen av gräsmattan, detta kallas thatch. Thatchen skapar problem men när du vertikalskurit kommer luft, vatten och näring frigöras och gräsmattan får ett bättre mående. 

 • Vatten, luft och näring kommer ner i profilen 
 • Tätare gräsmatta
 • Ökar tillväxt
 • Perfekt innan hjälpsådd eller toppdressning
 • Ökat mikroliv

Gör en

Torvskärning

Istället för att exempelvis göra en renovering av din befintliga gräsmatta så kan man helt enkelt börja om från grunden. Med en torvskärare så skär man av gräsmattan på några cm djup för att sedan rulla ihop det befintliga gräset och ersätta detta. 

 

Man kan antingen lägga ut nytt rullgräs så har man en helt ny gräsmatta eller så kan man göra en nysådd. 

 • Fördelen med en nysådd är att vi kan hjälpa dig att ta fram ett gräsfrö som passar just din gräsmattas förutsättningar. Vissa trädgårdar har mycket skugga eller mycket solljus, vissa har en lerig jord och vissa har en sandig grund. Då gäller det att anpassa gräsfröet efter just din miljö. 
 • Fördelen med utlagt rullgräs är att på en dag så har du en grön och fin gräsmatta.

Cylindergräsklippning

Vill man öka sin nivå på gräsmattan ska den klippas med en cylindergräsklippare. En cylindergräsklippare fungerar så att den klipper av grässtrået precis som en sax. Detta gör att snittytan på strået läker och kan återhämta sig snabbare. 

 

Med vår Allett cylindergräsklippare klipper den bara inte av gräsmattan utan även välter gräset med bakrullen på klipparen. Detta leder till att man får fina mönster på gräsmattan precis som på en fotbollsplan eller golfbana.

 

För att det ska ge resultat med en cylindergräsklippare krävs gräsklippning minst två tillfällen per vecka, jämna ytor och en skötselplan. Allt detta löser vi till dig som kund.

Vi klipper åt dig

Gräsklippning

Vi har maskinerna för alla typer av gräsmattor. Vi kan erbjuda gräsklippning med våra åkgräsklippare anpassade för att klippa flera tusen kvadratmeter precis som att vi kan klippa gräset på små ytor med våra bakomgående gräsklippare.

Gräsklippning är ett enormt viktigt moment i skötseln av en gräsmatta. Man ska veta att gräsmattan mår bra av att klippas med förutsättningen att behovet av näring, vatten och luft tillgodoses. Gräset mår bra av att klippas regelbundet, minst 2 tillfällen i veckan.

Få en grön trädgård snabbt

Rullgräs

Har du skaffat en ny tomt eller har en befintlig gräsmatta som du vill byta ut mot en ny? Vi kan skapa en ny gräsyta för dig, oftast bara på en dag. 

 

Att anlägga/rulla ut rullgräs kan vara en bra idé om du önskar snabba resultat då vi löser helheten för er. Vi ordnar inköp av gräs, frakt och utfört arbete. 

 

Det är viktigt att vattna under de närmsta två veckorna efter färdigt arbete. Så att rotsystemet kan gro och få tillväxt.

Lufta gräsmattan

Luftning med solida pinnar 

En av de viktigaste åtgärderna för en gräsmatta är att lufta med solida pinnar. Rotsystemet och mikrolivet i marken har stort behov av syre. Ytan på en gräsmatta blir väldigt kompakt och genom att lufta gräsmattan så gör man det mycket enklare för en gräsplanta att överleva.

Hålpipning

Har du en gräsyta som har en kompakt profil och väldigt mycket lera exempelvis så kan det vara en god idé att hålpipa din gräsmatta. En hålpipning innebär att man drar upp pipor eller korvar ur marken för att sedan toppdressa med nytt material. På så sätt skapar du en dränerande effekt i profilen och byter ut materialet vilket leder till att gräsmattan blir tätare och mer mottaglig.

Vikten av att gödsla gräsmattan

Gödsling granulerat eller flytande

Vi säljer och använder produkter som är framtagna för proffsmarknaden inom golf och fotboll i Sverige. Vi har både möjligheten att lägga ut granulerade produkter och flytande produkter för din gräsmatta.

 

Gräsmattan skapar sin energi genom fotosyntesen. I denna process behöver gräsmattan byggstenar i form av olika näringsämnen, som tas upp ur marken förråd. Därav är gödsel en viktig byggsten i gräsmatteskötseln.

 

Under säsongens olika perioder så använder vi oss av olika typer av gödsel som är anpassade för just er gräsmatta. Det är stor skillnad på innehållet man ska ge gräsmattan beroende på vilken säsong det är på året. 

 

NPK är innehållet på de makronäringsämnen som finns i gödsel. N-kväve, P-fosfor, K-kalium. Kväve uppmuntrar gräsets energi och tillväxt. Fosfor är viktigt för gräsmattans knopp och rotsättning, extra viktigt vid anläggning av ny gräsmatta. Kalium stärker växten och skyddar mot kommande slitage. 

Allett Kensington

Med vår maskin Allett Kensington 20K kan vi erbjuda en rad olika åtgärder till er gräsmatta. Maskinen är utrustad och kan byta kassett till det arbete man önskar få utfört, underhållsarbete för gräsmattan är otroligt viktigt under säsongen. 

 

Vi har följande alternativ:

 • Allett Scarfier
 • Allett Dethacher
 • Allett Knivluftare
 • Allett Borste